Min resa till ön Rügen

stena_line_sassnitz
Färjan heter Sassnitz och kör från Trelleborg till den tyska ön Rügen. Jag har åkt denna sträcka många gånger. Fyra timmar tar det. Första gången var för 20 år sen och jag känner mig som hemma

k_pommern1

Lite historia:
Ön Rügen tillföll Sverige 1648 vid Westfaliska freden, och kvarblev som sådan fram till Wienkongressen genom ett traktat mellan Sverige och Preussen 7 juni 1815. Den ingick som en viktig del i det som en gång kallades Svenska Pommern. Genom Westfaliska fredens beslut kunde den svenska monarken lägga till titeln ”Rügens furste”.

I den lilla byn Udars byggdes i slutet av 1600-talet en stor herrgård. Dess glansperiod var under svensktiden och den svenske kungen Fredrik den förste besökte godset 1731. Huset har klarat sig bra under flera hundra år av krig och stora förändringar. Senast under DDR-tiden byggdes de stora rummen om till hyreslägenheter. Halva byns befolkning lär ha fått plats!

udars

Sen stod det tomt tills nyligen då en barockspecialist från Norge ville ha det som sitt livsprojekt

Sedan sex år tillbaka känner jag en mycket kunnig finsnickare i Sassnitz som heter Veit Hedel. Han berättade entusiastiskt om huset som han skulle jobba med och tyckte att jag borde träffa den nya norske ägaren.

1f2617cd7cFantastiskt, ett svenskt barockgods på min favorit ö Rügen! Klart att det på nytt skulle målas med svensktillverkad färg, tänkte jag.
Den norske ägaren höll som tur var med.

 

 

 

PS. När jag lämnade Genarp hade jag lastat mycket linoljefärg i bilen. Ett lass till Udars och ett till Veit.
Som väl är har jag ett stort lastutrymme i min bil, så förutom färg, fick jag in ölflaskor vars innehåll nu var tömt sedan förra resan. 

G50f1422-Stortebeker-Hanse-Porter

Öl i glasflaskor smakar bättre än i burkar av metall, och bra betalt för pantflaskor får man i Tyskland. Som ni förstår skulle resan löna sig…..DS.

Hur långt hade då Lars och hans vän Tilo Hunnit på sitt drömprojekt? 

Jo, entrédörren hade renoverats av Veit Hedel och målats i en specialblandad brunröd kulör och 70 fönster var nytillverkade kopior med handblåst glas av Firma Johst i Stralsund. de var förstås med vår ljusgrå linoljefärg.

barockdörr70 Neue Fenster Udars

Fasaden var som förut, charmigt risig eller som man säger ”shabby chick” c4fc981225

 

20160611_194041
Inomhus började man komma till målning av stora entrén. På kalkputsväggarna ska man måla indelade fält med vår matta linoljefärg.

20160611_20143020160611_201413

Huset är fantastiskt spännande och för mig med passion för historia så svindlar tankarna när man går omkring i rummen. Så många människor före mig har gått på golvet som jag går på nu.

20160610_180740
Flickan i fönstret är min fru Helene. Vi bodde på Strandhotel i Sassnitz med en förunderlig utsikt över Östersjön. På andra sidan ligger Genarp.

20160610_181035

Auf Wiedersehen! säger jag när jag lämnar Rügen för denna gång. Vi ses snart igen. Det är ju så nära.

Site Footer